Vrouwen onzichtbaar of onderdanig in schoolboeken

  • Doortje Briedé

    Welke rol spelen vrouwen in de samenleving? Geen, als je afgaat op de meeste schoolboeken. Volgens een nieuw rapport zijn vrouwen bijna overal ter wereld onzichtbaar in die boeken.

    'Als aliens op de Aarde terechtkwamen en onze schoolboeken lazen, dan zouden ze er geen flauw idee van hebben wat de bijdrage van vrouwen is aan onze samenleving', zegt Rae Blumberg aan de Amerikaanse radio-omroep NPR.

    De sociologe van de Universiteit van Virginia onderzoekt al jaren schoolboeken uit de hele wereld en schreef hierover nu een rapport voor de VN-onderwijsorganisatie Unesco. Het beeld van vrouwen dat erin naar voren komt, is niet fraai. Ofwel zijn vrouwen onzichtbaar in schoolboeken, ofwel hebben ze een onderdanige rol.

    Een achtjarige in India vindt in een geschiedenis- en aardrijkskundeboek bijvoorbeeld niet één carrièrevrouw. Er staan alleen maar vrouwen in die koken voor hun man of voor de kinderen zorgen.

    Blumberg analyseerde voor het rapport meer dan zestig studies over schoolboeken in 21 landen.

    Zelfs in de VS is de rol van vrouwen in geschiedenisboeken nog altijd onderbelicht, ondanks de inspanningen die sinds de jaren tachtig gedaan worden om vooroordelen uit schoolboeken te bannen, zegt Blumberg.

    Lees verder op mo.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Opmerkelijk: vrouwen afwezig in schoolboeken

    Welke rol de vrouw speelt in de huidige samenleving? Geen, als je afgaat op de meeste schoolboeken. Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek van Rae Blumberg, sociologe aan de Universiteit van Virginia, zijn vrouwen bijna overal ter wereld zo goed als onzichtbaar in schoolboeken.

    Blumberg onderzoekt al jaren schoolboeken uit de hele wereld. Ze schreef hierover een rapport voor de VN-onderwijsorganisatie UNESCO. En de conclusie over de manier waarop vrouwen hierin worden neergezet, is onthutsend. Ofwel zijn vrouwen onzichtbaar in schoolboeken, ofwel ze hebben een ondergeschikte rol. Volgens het Amerikaanse onderzoek zijn vrouwen bijna overal ter wereld zo goed als onzichtbaar in schoolboeken.

    In Iraanse schoolboeken staan op maar een kwart van de foto’s meisjes of vrouwen. “In Georgische geschiedenisboeken toont slechts zeven procent van de illustraties een vrouw zonder man”, weet Blumberg. En in Thaise schoolboeken worden vrouwen bijna altijd geassocieerd met de huishoudelijke activiteiten terwijl mannen worden getoond in belangrijke publieke functies. “Zelfs in de VS is de rol van vrouwen in geschiedenisboeken nog altijd onderbelicht, ondanks decennialang pogingen om vooroordelen uit schoolboeken te bannen”, zegt Blumberg.

    “Het lijkt een kleinigheid,” aldus Blumberg, die voor haar rapport meer dan zestig studies over schoolboeken in 21 landen analyseerde. “Maar talloze studies tonen aan dat als meisjes zichzelf niet zien in leerboeken, ze zich ook niet voor kunnen stellen dat ze tot iets groots in staat zijn.”

    Lees verder op hpdetijd.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    In de reclames kookt mama en werkt papa

    Let er maar eens op: op de zorgende, blije, jonge huisvrouwen in de reclame. Zag je in de jaren negentig nog wel eens vrouwen in mantelpakjes op hun werk in reclamespots, tegenwoordig zitten de vrouwen allemaal (weer) thuis. Ze zorgen voor hun gezin, hebben kilometers vrije tijd en hoeven nooit naar hun werk.

    Terug naar huis, inderdaad, zegt Serena Daalmans, promovendus bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Daalmans doet onderzoek naar moraliteit en televisie. Haar meest recente onderzoek ging over commercials in de periode 1980 tot 2005, maar ze heeft niet het idee dat er sindsdien veel is veranderd:

    “Vrouwen worden overal in de reclame zeer traditioneel afgebeeld. Als je het heel kort door de bocht zou moeten zeggen: vrouwen drinken koffie, mannen werken.”

    Terwijl in werkelijkheid zestig procent van de vrouwen in Nederland werkt, waarvan 25 procent fulltime.

    Lees verder en bekijk video op nrcq.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Deze seksistische reclamefolder is een belediging voor elke werkende moeder'

    Een Amerikaans immokantoor uit Seattle kreeg online het deksel op de neus nadat velen hun reclamefolder eens wat beter hadden bekeken.

    De reclamefolder, die we vonden via de website Mashable, bestaat uit twee beelden. Een moeder die in een chaotische woonkamer haar kinderen de baas probeert te worden. Het tweede beeld moet twee betrouwbare professionals voorstellen. De vraag wordt gesteld ‘door wie je als klant het liefst zou vertegenwoordigd worden’.

    Op de achterzijde van de flyer wordt onder meer aangegeven dat een werkende moeder niet beschikbaar is wanneer jij, als klant, het wilt. Volgens de advertentie zijn werkende moeders enkel beschikbaar als het hen uitkomt.

    Lees verder op knack.be

    © -

    Doortje Briedé-Bultman