Wie is Pauline Krikke, de nieuwe burgemeester van Den Haag?

  • Doortje Briedé

    Ze was onder meer gemeenteraadslid in Amsterdam, directeur van het Scheepvaartmuseum en burgemeester van Arnhem, maar nu wordt ze de burgemeester van Den Haag: Pauline Krikke. De 55-jarige oorspronkelijke Friezin was de afgelopen jaren Eerste Kamerlid voor de VVD, maar legt die functie binnenkort neer.

    Krikke werd geboren in Sneek op 9 mei 1961. Haar ouders hadden een groothandel in ­limonade en bier in de Friese stad. In 1979 verhuisde ze naar Amsterdam, om aan de Frederik Muller Academie voor Bibliotheek en Documentatie te studeren. Later studeerde ze ook nog rechten aan de Vrije Universiteit in de hoofdstad. Deze studie maakte ze niet af.

    De politiek begon te trekken. In 1994 kwam Krikke voor de VVD terecht in de Amsterdamse gemeenteraad. Twee jaar later werd ze wethouder van Economische Zaken.

    Lees verder op nos.nl

    Pauline Krikke in het gemeentehuis van Den Haag, waar ze gisteren werd voorgedragen ANP

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Krikke langs bij Plasterk op kantoor: ‘Gefeliciteerd!’

    De nieuwe burgermoeder van Den Haag, Pauline Krikke, is langs geweest bij Ronald Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken. Op Twitter deelde hij een foto van het bezoek.

    Je kan het een soort traditie noemen. Plasterk die op Twitter foto's deelt van nieuwe burgemeesters die op een kaart van Nederland hun gemeente aanwijzen. Zo kwamen Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel), Eric van Oosterhout (Emmen) en natuurlijk Marja van Bijsterveldt (Delft) al voorbij.

    Lees verder op ad.nl

    © Ronald Plasterk

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Pauline Krikke zingt volk toe na installatie

    Direct na haar installatie als burgemeester van Den Haag zal Pauline Krikke op 17 maart het Haagse volk toezingen in het Atrium van het stadhuis.

    Niet met zo maar maar een liedje. De VVD'er zingt mee met het klimaatlied Sing for the climate. Dat bevestigt de woordvoerder van initiatiefnemer Fossielvrij Den Haag. Dat doet Krikke niet alleen: zo'n honderd mannen en vrouwen zijn door Fossielvrij opgetrommeld om het liedje ten gehore te brengen.

    Met het nummer wil de actiebeweging Krikke oproepen de eerste klimaatburgemeester van het land te worden. Als de kersverse burgemeester hierop ingaat krijgt zij de officiële taak om Den Haag te beschermen tegen effecten van verdere opwarming van de aarde.

    Lees verder op ad.nl

    © ANP

    Doortje Briedé-Bultman