Vrouwen in opvang Heemskerk leven tussen ratten en urinelucht

  • Doortje Briedé

    Prostitutie, intimidatie door medewerkers, slechte hygiëne, geldproblemen en gebrekkige begeleiding. Het zijn misstanden die, volgens de bewoonsters, spelen bij de Blijf Groep IJmond, een opvang in Heemskerk voor vrouwen die huiselijk geweld zijn ontvlucht.

    Eén van de vrouwen heeft begin mei de Haagse organisatie Femmes For Freedom (FFF) benaderd nadat zij, naar eigen zeggen, vergeefs om hulp heeft gevraagd bij de Blijf Groep en de gemeenten Haarlem en Heemskerk. Shirin Musa, directeur van FFF, heeft meerdere bezoeken gebracht aan de opvang. Zij zag hoe de vrouwen leven in een gebouw dat niet wordt schoongemaakt, stinkt naar urine en ontlasting en waar de muizen en ratten rondlopen.

    Eind augustus heeft een groep vrouwen de situatie in ’Gesticht Heemskerk’, zoals zij het zelf noemen, aangekaart bij Jack van der Hoek, die als wethouder van de centrumgemeente Haarlem verantwoordelijk is voor de opvang. Van der Hoek heeft begin september een inspectie laten verrichten door de GGD. De schoonmaak is ontoereikend en onder de norm. Maar dit is volgens de wethouder geen reden om de locatie ongeschikt te verklaren voor de opvang. De schoonmaak en hygiëne moeten wel beter. Haarlem heeft dit laten weten aan de gemeente Heemskerk, eigenaar van het pand.

    Lees verder op noordhollandsdagblad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Bewoners blijf-van-mijn-lijfhuizen aangezet tot prostitutie

    Bewoners van blijf-van-mijn-lijfhuizen in Alkmaar en Heemskerk zijn aangezet om zichzelf te prostitueren en anderen daartoe over te halen. Dat bevestigt de Blijf Groep, de overkoepelende organisatie waartoe de huizen behoren. De vrouwenopvang is bedoeld voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld en gedwongen prostitutie.

    Eind 2014 werd op de locatie in Alkmaar, het Oranje Huis, geconstateerd dat er voor prostitutie werd geronseld. Enkele betrokken bewoners verhuisden volgens Blijf Groep naar de locatie Heemskerk, waar zij in het begin hun praktijken vervolgden.

    De organisatie voerde daarop in samenwerking met de politie gesprekken met de bewoners. Ook werd er een voorlichtingsmiddag georganiseerd door de politie en het Scharlaken Koord. Volgens een politiewoordvoerder is er nadien van prostitutiepraktijken geen sprake meer geweest. Een aantal bewoonsters dat op die locatie in Heemskerk zit (of recentelijk zat) en die de Volkskrant heeft gesproken, spreekt dat tegen.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman