Aantal vrouwen op publieke zenders gedaald

  • Doortje Briedé

    NPO maakte in 2010 nog afspraken voor juist meer vrouwen op tv

    Het aantal vrouwen in televisieprogramma’s van de publieke omroep is in de afgelopen vijf jaar gedaald. Vooral in talkshows zijn vrouwen nog altijd in de minderheid, meldt NRC op basis van een inventarisatie van de NPO en onderzoek van LJS Nieuwsmonitor.

    De publieke omroep stelde in 2010 juist dat het aantal vrouwen in beeld moest toenemen. In 2010 was het percentage vrouw op televisie 37,6 procent, nu is dat 35,4 procent. Bij de grote talkshows DWDD (82 procent), Jinek (73 procent) en Pauw (72 procent) verschijnen bijna alleen maar mannen.

    Lees verder op tpo.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Saskia Noort in de bres voor meer vrouwen op televisie

    De afspraken waren duidelijk, toch houdt bijna geen enkele grote Nederlandse talkshow zich eraan: vrouwen worden nog steeds veel minder uitgenodigd dan mannen. Saskia Noort is een van de meest gevraagde vrouwelijke talkshowgasten. Ze vertelt tegen RTL Boulevard dat ze het maar helemaal niets vindt dat er zo weinig vrouwen op tv te zien zijn.

    Bekijk video op rtlnieuws.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Meer vrouwen in talkshows, zo doe je dat

    Aafke Romeijn: "Ieder jaar klinkt er voorzichtig verontwaardigd gemorrel, en wordt er een plichtmatig rondje gemaakt langs de redacties van Pauw, Jinek en - natuurlijk - good ol' DWDD, en ieder jaar krijgen we dezelfde antwoorden te horen. DWDD-eindbaas Dieuwke Wynia laat dit jaar zelfs nogal onomfloerst aan het NRC weten dat ze een beetje klaar is met het gezeur over wijven op tv: “Elk jaar komen dezelfde vragen, en elk jaar geven we dezelfde antwoorden.” Lees mijn mail van vorig jaar maar terug, mailt ze. Je voelt de geïrriteerde zuchten door de letters heen.

    Toch is het een interessante vraag - waarom er niet meer vrouwen in talkshows zitten -, en het kan geen kwaad eens goed te luisteren naar wat de heren en dames eindredacteuren over deze kwestie te melden hebben. Laten we alle aangedragen verklaringen (smoezen wil ik het niet noemen - ik zou nog voor feminist uitgemaakt kunnen worden) eens langslopen.

    Vorig jaar rond deze tijd was Jeroen Pauw er heel duidelijk over: als vrouwen bij hem aan tafel wilden aanschuiven, dan moesten ze maar eens iets gaan betekenen in de samenleving. Zei hij op Twitter. De hashtag #ophef deed boem, en Pauw besloot zichzelf in iets meer dan 140 tekens te nuanceren. “Ho ho”, zei hij, “er zijn nou eenmaal weinig vrouwen in topfuncties. Dus kom ik automatisch bij mannen uit als ik deskundigen zoek voor mijn programma.”

    Sommigen gingen zover Pauws uitspraken feministisch te noemen (waaronder Margriet van der Linden, om maar iemand te noemen). Hun boodschap: niet janken, dames: als je het kut vindt dat je niet op tv mag, dan moet je er zelf maar iets aan doen. Jeroen Pauw is just stating the obvious."

    Lees verder op joop.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hoera! Meer vrouwen op tv!

    Op 3 augustus lanceert VICE Broadly: een nieuw internationaal online tv-kanaal gericht op vrouwen, met het zwaartepunt op documentaires en reportages. De trailer voor Broadly doet vermoeden dat de insteek feministisch-progressief is, met veel aandacht voor vrouwenrechten, vrouwelijke empowerment en LGBT-issues, waarbij ook voor de feministische doelgroep de controverse niet geschuwd wordt.

    Het overzicht van de onderwerpen in de trailer is zeker prikkelend te noemen – al zit er ook één bij die wenkbrauwen doet rijzen. Een Keniaans dorp zonder mannen. Een Japanse vrouw die gearresteerd werd omdat ze vagina-kunst maakt. Virginie Despentes, de schrijfster die de Franse literatuur overhoop blies met haar scandaleuze Baise-Moi en rape culture op een nogal confronterende manier aan de kaak stelt. Op zoek naar de laatste lesbische cafés in Amerika. Duitse drones die abortusmedicatie in Polen bezorgen, waar abortus verboden is. Sekswerkers in Spanje. Girl gangs. Genderfluïditeit. En o ja, Ann Coulter, de schietgrage Amerikaanse die vindt dat vrouwen geen stemrecht zouden moeten hebben. Het moet gezegd worden: als het nieuwe kanaal brengt wat de trailer belooft, komt er in elk geval een enorm breed spectrum aan vrouwelijke stemmen aan het woord.

    Lees verder en bekijk trailer op tijdschriftlover.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vrouwelijke experten te weinig in talkshows: ‘Een vrouw die té assertief is, botst op weerwerk’

    Is het u ook al opgevallen dat de meeste deskundigen in talkshows mannen zijn? Dat klopt, maar er is verandering op til. Hoewel er nog werk aan de winkel is, vinden steeds meer vrouwen de weg naar de gesprekstafel. Toch blijft de kloof tussen de geslachten groot. Zoeken redacties niet voldoende naar oestrogeen of is het de aard van het beestje?

    Het aantal vrouwelijke experten in Nederlandse talkshows daalt, stond vorige week te lezen in Psychologie Magazine. In het voorbije tv-seizoen boden slechts 500 vrouwelijke hoofdgasten weerwerk aan 850 mannelijke. Dat is op zijn minst frappant, want de Nederlandse publieke omroep (NPO) verplichtte zich er in 2010 net toe om meer dames aan tafel te krijgen.

    Is het in Vlaanderen ook zo erg? ‘Het gaat vooruit, maar er is nog veel werk’, zegt Rozane De Cock, professor aan de KU Leuven. ‘70% van de nieuwsbronnen in het tv-nieuws zijn mannen, in de kranten loopt dat zelfs op tot 75%. Het percentage vrouwelijke nieuwsbronnen varieert naargelang het thema. Als het over welzijn gaat, is 40% van de nieuwsbronnen vrouwelijk. Voor economische topics is dat nog maar 23%, voor politiek en sport nog 18%. ’Populaire kranten brengen meer vrouwen aan bod dan kwaliteitskranten. De commerciële omroep doet het ook beter dan de openbare.', zegt De Cock.

    Lees verder op knack.be

    © gf

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Minder vrouwen in topposities publieke omroepen

    In de afgelopen 25 jaar is het aantal vrouwen in hoge posities bij publieke omroepen van 21 procent in 1989 gedaald naar 17 procent in 2014. Dat vertelde Frans Jennekens, projectleider Diversiteit bij omroep NTR tijdens de NVJ Nacht van de Journalistiek, dat afgelopen weekend voor de negende keer werd georganiseerd.

    Tijdens die nacht sprak Frénk van der Linden sprak met Jennekens, Ruchi Tandon van de BBC en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh over het belang van diversiteit in de media. Volgens Jennekens doet de NTR het goed wat betreft weergeven van diversiteit in de programma’s. Een brede weerspiegeling in programma’s is van groot belang, stelt Jennekens: “We willen toch zoveel mogelijk mensen bereiken, open zijn en waarheden naar buiten brengen?”

    Lees verder op villamedia.nl

    Doortje Briedé-Bultman