Ruim 200 Haagse vrouwen leven in gedwongen isolement

  • Doortje Briedé

    Ze worden ‘verborgen vrouwen’ genoemd en het Verwey-Jonker Instituut schat dat er daar in Den Haag tussen de 190 en 250 van zijn. Hun partner en/of (schoon)familie dwingt deze vrouwen om geïsoleerd van anderen te leven.

    Onderzoeker Lisanne Drost spreekt van een ‘schokkend aantal’. ,,Het aantal van 250 vrouwen is geen maximum. Vanwege de complexiteit van probleem is het zeker niet onmogelijk dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt.'' Wat vooral zorgen baart is het ‘stelselmatig gebruik van psychisch en lichamelijk geweld, waar ook de kinderen getuigen van (kunnen) zijn’.

    Het in wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken gespecialiseerde Verwey-Jonker Instituut ziet ook enkele kansen om deze verborgen vrouwen hulp te kunnen gaan bieden.

    Lees verder op ed.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    ‘Haal verborgen vrouwen uit hun gedwongen isolement’

    Ze zitten letterlijk opgesloten tussen vier muren: verborgen vrouwen. Ze worden door hun omgeving gedwongen een totaal geïsoleerd leven te lijden. Dit fenomeen komt ook in Leiden voor, al is het exacte aantal betrokkenen onbekend. Raadslid Tomas Kok wil weten om hoeveel ‘verborgen vrouwen’ het gaat in Leiden en wat kan de gemeente hier aan doen?

    Recentelijk is het fenomeen ‘verborgen vrouwen’ onderzocht in Den Haag, waar bleek dat het om 190 tot 250 vrouwen gaat. Hiervoor heeft de gemeente Den Haag speciale wijkcontactvrouwen getraind om die vrouwen uit hun gedwongen isolement te krijgen.

    Kan zoiets in Leiden ook? De gemeente heeft eerder aangegeven dat ‘verborgen vrouwen’ – vaak afkomstig uit Marokko of Turkije - ook in Leiden voorkomen. Een onwenselijke situatie, aldus een woordvoerder van de gemeente Leiden. Met voorzieningen als het gezinscentrum in de Slaaghwijk (onderdeel van de Merenwijk) biedt de gemeente de mogelijkheid voor vrouwen om andere vrouwen uit hun eigen gemeenschap te ontmoeten. Dit contact is essentieel, want hun situatie kan na verloop van tijd verbeteren, hoopt de gemeente.

    Lees verder op dichtbij.nl

    Doortje Briedé-Bultman