Nederlandse vrouw ontvoerd in Afghanistan

  • Doortje Briedé

    In de Afghaanse hoofdstad Kabul is vanmorgen rond 07.30 uur een Nederlandse vrouw ontvoerd. Er is nog weinig bekend over de ontvoering en ook Afghaanse media hebben niet veel details. Zo is nog onduidelijk voor welk bedrijf of organisatie de vrouw werkt in Kabul.

    De Afghaanse media hebben informatie over de ontvoering gekregen van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    In Afghanistan ontvoerde vrouw is ervaren hulpverleenster

    Een Nederlandse vrouw is ontvoerd in Afghanistan. Dat meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is niet bekend door wie de vrouw is ontvoerd.

    Volgens het Afghaanse nieuwskanaal TOLO vond de ontvoering vanochtend vroeg plaats. De vrouw is werkzaam voor een ngo en geldt als een ervaren hulpverleenster.

    Eerder vandaag was er een grote aanslag op het parlementsgebouw in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Er klonken negen explosies en op het terrein voor het gebouw vonden gevechten plaats tussen Afghaanse veiligheidstroepen en de Taliban, die de aanslag hebben opgeëist. De zes aanvallers zijn gedood en daarmee is de aanslag afgeslagen, meldt de politie. Zo'n twintig burgers en drie agenten zijn gewond geraakt.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ontvoerde Nederlandse vrouw is directeur van hulporganisatie

    De Nederlandse vrouw die in Afghanistan is ontvoerd werkt in het land als directeur van de Zwitserse hulporganisatie Helvetas. De organisatie zegt dat het niet bekend is waar ze nu is.

    Ook is onduidelijk wie er achter de ontvoering zit, zegt een woordvoerder. Er zijn geen eisen gesteld voor haar vrijlating. De organisatie heeft nauwe contacten met de Afghaanse overheid, aldus de woordvoerder.

    De Nederlandse woont ruim 13 jaar in Afghanistan en werkt sinds een jaar bij de Zwitserse hulporganisatie in Kabul. “Ze heeft dus veel ervaring in het land”, zegt de woordvoerder.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nederlandse vrouw ontvoerd in Afghanistan

    Een Nederlandse hulpverleenster is vanochtend ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat meldde de Afghaanse tv-zender Tolo op basis van een bericht van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken.

    De vrouw werkt voor een Zwitserse hulporganisatie in Kaboel. Volgens een woordvoerder van de organisatie stond zij voor de deur van het kantoor toen ze door vier gewapende mensen werd meegenomen. 

    De hulporganisatie weet niet wie dat zijn en waarom ze haar hebben meegenomen. “We vragen om haar onmiddellijk vrij te laten”, zei de woordvoerder vanuit Kaboel. De hulporganisatie wil verder niets over de zaak zeggen.

    De vrouw heeft zeer ruime ervaring in het hulpverleningswerk in Afghanistan. Ze werkt al meer dan tien jaar voor verschillende hulporganisaties die helpen bij de wederopbouw van het land. 

    Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag zegt ‘in het belang van betrokkenen’ nooit iets over ontvoeringen, aldus een woordvoerder.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nederlandse hulpverleenster ontvoerd in Kaboel

    De Nederlandse vrouw die maandag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is ontvoerd is Anja de Beer

    Zij leidt het Afghaanse kantoor van de Zwitserse hulpverleningsorganisatie Helvetas. Dat heeft de ngo bevestigd na een bericht in De Telegraaf.

    Volgens Helvetas stond de vrouw voor de deur van het kantoor toen ze door vier gewapende mensen werd meegenomen. De organisatie weet niet wie dat zijn en waarom ze haar hebben meegenomen. "We vragen om haar onmiddellijk vrij te laten'', zei een woordvoerder vanuit Kaboel. Helvetas wil verder niets zeggen.

    Lees verder op zamanvandaag.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nederlandse hulpverlener in Afghanistan vrijgelaten

    De Nederlandse hulpverlener Anja de Beer, die in juni in Afghanistan werd ontvoerd, is vanavond vrijgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Nederlandse directeur van een Zwitserse hulporganisatie werd destijds gekidnapt in de hoofdstad Kabul.  

    De Beer is opgevangen door de Nederlandse ambassade in Kabul en maakt het naar omstandigheden goed, zegt Koenders. Ze heeft contact gehad met haar familie.

    Minister Koenders is opgelucht: “Ik ben blij dat er een einde is gekomen aan 81 lange dagen van onzekerheid. Ik heb met haar gesproken. Het is een enorme geruststelling te horen dat ze in goede gezondheid verkeert.”

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Wie is de vrijgekomen Anja de Beer?

    De Nederlandse hulpverlener Anja de Beer is vrijgekomen na 81 dagen ontvoerd te zijn geweest in Afghanistan. Ze werkt daar als programmadirecteur van de Zwitserse hulporganisatie Helvetas.

    De Beer is al zo'n vijftien jaar in Afghanistan. Door de oorlog in het land keerde De Beer in 2001 noodgedwongen tijdelijk terug naar Nederland. Op dat moment werkte ze voor het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Daar was ze verantwoordelijk voor enkele opvanghuizen voor weduwen en gehandicapten in Jalalabad, een stad ten zuiden van de hoofdstad Kabul.

    Nadat het regime van de Taliban was gevallen, keerde ze terug voor het Rode Kruis. Vervolgens werkte ze enkele jaren voor de koepel van hulporganisaties in Afghanistan, ACBAR, en voor VN-missie UNAMA. Ook adviseerde ze Afghaanse ministers.

    Lees verder op nos.nl

    Anja de Beer © Guido Benschop

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ontvoerde Anja de Beer: ‘Er is geen losgeld betaald’

    De ontvoerde leidster van de Zwitserse hulporganisatie Helvetas in Afghanistan, Anja de Beer, is vrijgelaten. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op donderdag bekend gemaakt. Ze maakt het naar omstandigheden goed, aldus het ministerie. De hulpverleenster werd in juni van dit jaar in de Afghaanse hoofdstad Kabul ontvoerd.

    De hulpverleenster is opgevangen door de Nederlandse ambassade in Kabul. Vanuit daar heeft ze met haar familie gesproken. Tegen de NOS zei De Beer dat ze niet slecht is behandeld door haar ontvoerders. De dag van haar vrijlating omschrijft ze als een gewone dag. Pas laat werd ze op de hoogte gesteld dat ze zou worden vrijgelaten. ‘Het was in een uur gebeurd’, vertelt ze.

    Ze zat in isolatie, zegt ze: ‘alleen’. ‘Op zich ben ik goed behandeld, ik kreeg goed te eten en te drinken.’ Ze heeft geen idee waar ze de afgelopen periode heeft doorgebracht en wie haar ontvoerders waren. Haar ontvoerders waren ‘goed georganiseerd. Meer weet ik niet’, zegt ze tegen de NOS.

    De Beer komt op korte termijn terug naar Nederland. Wanneer kon ze nog niet zeggen. Daarna hoopt ze verder te kunnen met haar werk in Afghanistan, zei ze later tegen de NOS. De Beer zei dat er geen geld is betaald voor haar vrijlating.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Anja de Beer: er is geen losgeld betaald

    Er is geen losgeld betaald voor de vrijlating van de Nederlandse hulpverlener Anja de Beer, die bijna drie maanden ontvoerd is geweest in Afghanistan. Dat zegt De Beer zelf. Gisteravond werd ze vrijgelaten.

    In het NOS Radio 1 Journaal zei De Beer dat haar kidnappers aanvankelijk wel uit waren op geld. “Ze wilden geld. Ze zeiden: je komt vrij als het geregeld is.” Maar volgens haar is er uiteindelijk niet betaald. “Die informatie heb ik van de ambassade, dat er niet betaald is.”

    De Beer is directeur van een Zwitserse hulporganisatie en werd in juni gekidnapt in de hoofdstad Kabul. Wie haar kidnappers waren, weet ze niet precies. “Ze zeiden dat ze banden hadden met de Taliban, maar het kan ook gewoon een criminele organisatie zijn.”

    Volgens correspondent Joeri Boom is de kans inderdaad groot dat het om een criminele bende gaat. “Een onofficiële bron zegt dat het criminelen waren, een beruchte bende zelfs, maar dat is nergens officieel bevestigd.”

    Als de Taliban achter de ontvoering zat, was het mogelijk veel slechter afgelopen, zegt Boom. “In april werden vijf Afghaanse medewerkers van Save the Children ontvoerd. Die zijn vermoord teruggevonden en dat werd toegeschreven aan de Taliban.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman