Verkrachte vrouw krijgt celstraf

  • Doortje Briedé

    De Noorse politiek vindt dat de regering niet krachtig genoeg heeft gereageerd op de veroordeling van een 24-jarige Noorse vrouw in Dubai.

    Die vrouw, Marte Dalelv, deed aangifte van verkrachting door een collega, maar werd zelf veroordeeld voor buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. De rechter geloofde haar verklaring niet en gaf haar zestien maanden gevangenisstraf.

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    De Noorse vrouw in Dubai die 16 maanden cel kreeg nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting, heeft gratie gekregen en kan het land verlaten. De 24-jarige Marte Dalelv zocht vorige week de publiciteit, toen haar aangifte was uitgelopen op een veroordeling voor haarzelf.

    Dalelv mocht het verdere verloop van haar zaak in vrijheid afwachten in een Noors centrum in Dubai. Ze zocht de media om andere vrouwen te waarschuwen, zei ze.

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    De Noorse Marte Deborah Dalelv (24), die in Dubai was veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting, is vrij en mag het land verlaten.

    De Noorse regering maakte bekend dat Dalelv gratie heeft gekregen. ‘Marte is vrij! Dank aan iedereen die daaraan heeft meegeholpen,’ twitterde minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide.

    De Noorse ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten meldt dat Dalelv ook toestemming heeft gekregen om het land te verlaten. ‘Marte heeft haar paspoort teruggekregen en mag het land verlaten. Er is nog niet beslist wanneer ze zou vertrekken’, verklaarde ambassadeur Aase Bjerke aan het Noorse persbureau NTB.

    Lees verder

    Marte Deborah Dalelv © ImageGlobe
  • Doortje Briedé

    Verkrachte vrouwen in Emiraten vastgezet vanwege overspel

    Honderden vrouwen worden jaarlijks in de Verenigde Arabische Emiraten in de gevangenis gezet nadat ze zijn verkracht.

    Volgens de wet mogen vrouwen in de Emiraten geen seks hebben buiten het huwelijk. Vrouwen die dat wel hebben, maken zich schuldig aan ‘zina’ en kunnen maanden celstraf of zweepslagen krijgen, meldt de BBC.

    Hoewel in theorie zowel mannen als vrouwen celstraf kunnen krijgen voor buitenechtelijke seks, wordt vooral zwangerschap vaak als bewijs gebruikt. Officiële cijfers zijn niet bekend, maar volgens gedetineerden, advocaten en goededoelenorganisaties gaat het om honderden per jaar. Vooral de 150.000 buitenlandse huishoudelijke hulpen in het land zijn zeer kwetsbaar.

    Lees verder op rtlnieuws.nl

    Marte Deborah Dalelv, een Noorse vrouw die in 2013 in Dubai is verkracht en daarvoor veroordeeld is. Na internationaal protest werd ze alsnog vrijgesproken. © EPA

    Doortje Briedé-Bultman