Er zijn veel volkswijsheden, niets mis mee, maar er zijn er ook die al lang zijn ontzenuwd. Zoals de onderstaande, 't is maar dat wij vrouwen het weten….
Jan Theeuwes, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam:
‘Het idee dat vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen is opgekomen in de jaren negentig. In een proef met ratten bleek dat vrouwtjesratten in hun tocht door een doolhof meerdere aanwijzingen tegelijk gebruikten om hun weg te vinden, terwijl de mannetjes zich puur op hun ruimtelijk inzicht door het doolhof worstelden. Al gauw werd de conclusie getrokken dat mensen dezelfde verschillen zouden vertonen. Uit anatomische studies was bekend dat bij vrouwen de verbinding tussen de hersenhelften groter was, wat werd geïnterpreteerd als bewijs voor de stelling dat vrouwen betere multitaskers zijn. Hoe groter de verbinding tussen de linker hersenhelft (taal) en de rechter (ruimtelijk inzicht), hoe beter verschillende taken tegelijk uitgevoerd kunnen worden, is de gedachte.
Pas recentelijk heeft gecontroleerd onderzoek voorgoed een einde gemaakt aan deze volkswijsheid. De Amerikaanse psychologen Meyer en Kieras lieten mannen en vrouwen in een laboratorium verschillende taken tegelijk uitvoeren, alle andere omstandigheden waren gelijk. Er bleek geen verschil te zijn in prestatie. Andere onderzoeken na hen kwamen tot dezelfde conclusie: mannen en vrouwen zijn even goed in het multitasken.
Hoe kan het dan dat mannen vaak uitblinken in het uitvoeren van één specifieke taak en vrouwen zich vooral richten op meerdere dingen? Waarschijnlijk heeft dat te maken met verschillen in voorkeuren tussen mannen en vrouwen. Als een vrouw ervoor kiest om meerdere dingen tegelijk te gaan doen, zal zij hier bedreven in raken. Een man die zich op één ding richt, kan hier al zijn aandacht aan besteden en zal daardoor beter presteren. Maar dat heeft meer met het maken van keuzes, dan met geslacht te maken.’
Gr. Douce