Ontzettend leuk onderwerp, eigenlijk is dit wel mijn stokpaardje.
quote:
“Pays Bas is goed, dat betekent Lage landen, dus daarmee heb je Nederland te pakken”
“unquote”
oeps… Lage Landen = Holland.
Pars pro toto
Dit verschijnsel komt, min of meer onbedoeld, ook voor in de geografie, bijvoorbeeld in het gebruik van de naam Holland om Nederland aan te duiden, of de namen van Engeland en Groot-Brittannië om het Verenigd Koninkrijk aan te duiden. De reden hiervoor is dat de genoemde gebieden een overheersende rol spelen of gespeeld hebben in de betreffende grotere regio's, en daardoor bij buitenlanders even bekend of zelfs bekender zijn. Landen worden vaak aangeduid met hun hoofdstad: Parijs voor Frankrijk, Tokio voor Japan, Brussel voor de Europese Unie.
(Wikipedia)
“Holland” was vroeger (heel vroeger) een Graafschap.
De “Zeven Nederlanden” die zich splitsten, de Hollandse Oorlog enz enz.
Van Oldebarnevelt, de Gebroeders De Wit, allemaal namen uit je schooltijd die je allemaal op moest dreunen met jaartallen erbij.
Tijdens mijn schooltijd verdiepte ik me er nog niet zo in, ik had al moeite genoeg om alle jaartallen en de bijbehorende namen uit mijn hoofd te leren (net als jullie denk ik )
Natuurlijk kunnen we tegenwoordig veel info uit de bieb of internet halen, maare misschien is het nog leuker om oude herinneringen en/of verhalen op te halen.
Wat heb jij van jouw oma geleerd en misschien heeft zij jou wel verteld dat zij dit weer van háár grootmoeder wist.
Of zouden we een dergelijk topic misschien op een ander pb moeten plaatsen?
Ik weet dit natuurlijk niet, maar het zou best wel een leuk discussiepunt kunnen zijn.
Allemaal alvast fijne Paasdagen gewenst!!