Vrouwen in de technologie: de grootste misverstanden

  • Doortje Briedé

    Tijdens het evenement Tech City International Women's Day dat in Londen werd gehouden vechtte organisator Ana Bradley tegen de vooroordelen over vrouwen die in de technologie werken. Ze vindt dat zij meer waardering moeten krijgen.

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Meer vrouwen gevraagd voor technische functies

    De industrie kent al jaren een tekort aan technisch geschoold personeel. Bovendien verandert door de voortschrijdende automatisering het karakter van typische ‘mannenberoepen' in de techniek. Deze twee ontwikkelingen zorgen ervoor dat de vraag naar vrouwen voor technische functies toeneemt. Reden voor opleidingsinstelling Stodt Toekomsttechniek om een ‘Hoge hakken in de techniek' middag te organiseren. De vijftien deelnemers maakten kennis met de praktijk van tekeninglezen, meten en CNC-verspanen en leerden wat tegenwoordig voor technische functies wordt gevraagd.

    De deelnemende vrouwen zijn onder meer werkzaam als personeelsfunctionaris. Met de middag wilde Stodt hen inzicht geven in het vak van hoogwaardige metaalbewerking, in het bijzonder CNC-verspaning (computergestuurd draaien en frezen). Enerzijds om begrip te kweken voor de huidige medewerkers in de verspaning, vertelt Elise Wagelaar van Stodt. “Ik zie ze niks doen, ze staan alleen maar bij hun machine, hoor je wel eens. Wij wilden laten zien dat er echt wel wat komt kijken bij dit werk en dat vakmanschap wordt gevraagd.”

    De deelnemers mochten het zelf in de praktijk ervaren. Ze begonnen met het lezen van een technische tekening, vervolgens leerden ze nauwkeurig meten aan producten en tot slot mochten ze op een machine een product (een hoge hak) frezen. Als nevenopbrengst konden de dames ervaren wat Stodt als opleidingsinstelling te bieden heeft.

    Lees verder op engineersonline.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Beleidsadvies meisjes en vrouwen in technische opleidingen en beroepen

    Nederlandse meisjes kiezen minder vaak voor opleidingen en beroepen in bèta, techniek of ICT dan jongens. Dat terwijl meisjes vaak wel talent hebben voor exacte vakken en zij hierop over het algemeen even goed presteren als jongens.

    Een gemiste kans dus voor deze meisjes, die hierdoor hun talenten niet optimaal ontplooien, en bovendien een goedbetaalde baan in één van de topsectoren mislopen. Maar ook om economische redenen is het van belang dat meer meisjes kiezen voor een toekomst in de techniek.

    Lees verder op atria.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    ICT carrière-event voor vrouwen in Amsterdam

    Van 15 tot en met 17 oktober vindt in Amsterdam het evenement The Code to Change, plaats voor vrouwen die willen instromen in de ICT.

    Het evenement wordt georganiseerd door ChunriChoupaal, een internationale stichting die zich inzet voor verbetering van de positie van vrouwen op de werkvloer. Gedurende drie dagen kunnen bezoekers deelnemen aan onder meer intensieve bootcamps Programmeren en IT workshops.

    Inschrijven voor het evenement is tot 5 oktober mogelijk.

    Lees verder op automatiseringgids.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Informatica nu meestgekozen studie voor vrouwen op Stanford

    Op Stanford University, in California, is informatica sinds kort de meest door vrouwen gekozen studierichting.

    Dat blijkt uit voorlopige tellingen die afgelopen vrijdag werden vrijgegeven. Voor de studierichting ‘computer science’ schreven 214 vrouwen zich in, wat neerkomt op omstreeks 30 procent van de totale instroom voor deze studie. Biologie van de mens, in Stanford de studie die tot dusverre het meest door vrouwen werd gekozen, blijft steken bij 208 vrouwelijke studenten.

    Het lijkt veelbetekenend dat juist op Stanford, hofleverancier van bedrijven als Google, Apple en Yahoo, deze mijlpaal wordt bereikt.

    Lees verder op automatiseringgids.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vrouwen op Stanford kiezen massaal voor informatica

    Niet rechten of psychologie, maar informatica is de meest gekozen richting door vrouwen op de universiteit van Stanford.

    Het druist in tegen het stereotiepe beeld dat velen hebben van een computernerd, maar informatica blijkt ook meer en meer vrouwen te interesseren. Op Stanford University, nabij San Francisco in de Amerikaanse staat Californië, is informatica de populairste studierichting bij vrouwen. Dat hebben voorlopige tellingen uitgewezen. 214 vrouwen schreven zich in voor de richting Computer Science, wat in totaal 30 procent van alle inschrijvingen voor deze studie uitmaakt.

    Daarmee stoot het biologie van zijn voetstuk. Tot voor kort was dat de favoriete studie van de vrouwen op Stanford. Allebei op het eerste gezicht ‘jongensstudies’, maar daar komt dus verandering in. Stanford University ligt centraal gelegen in Silicon Valley en is dan ook de universiteit die steevast veel afgestudeerden levert aan de daar gevestigde technologiereuzen, zoals Google, Apple en Facebook.

    Lees verder op demorgen.be

    Doortje Briedé-Bultman