Tanja Nijmeijer nodigt Tweede Kamerleden uit in Cuba

  • Doortje Briedé

    Foto: ANP

    FARC-guerrillalid Tanja Nijmeijer nodigt Tweede Kamerleden uit voor een bezoek aan Cuba. Zei wil de Nederlandse politici voorlichten over de stand van zaken rond de vredesonderhandelingen met de regering van Colombia.

    Dat stelt Nijmeijer woensdag in een interview met de website The Post Online.

    “Als politieke partijen in Nederland en Europa het vredesproces van dichtbij willen leren kennen, zijn ze van harte uitgenodigd hier in Havana”, stelt de Nederlandse  verzetsstrijdster.

    Sinds najaar 2012 overleggen de linkse guerrilla met de Colombiaanse regering in Cuba om een einde maken aan de vijftigjarige oorlog, een van de langdurigste conflicten ter wereld. In de strijd zijn naar schatting 200.000 mensen omgekomen.

    Lees verder op nu.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Tanja Nijmeijer uit Denekamp nodigt Nederlandse politici uit in Cuba

    Tanja Nijmeijer uit Denekamp nodigt Nederlandse politici uit voor een bezoek aan Cuba. Ze wil Tweede Kamerleden voorlichten over de lopende vredesonderhandelingen tussen guerrillabeweging FARC, waar Nijmeijer zich bij heeft aangesloten, en de regering van Colombia. Dat zegt ze in een interview met ThePostOnline.

    De inmiddels 37-jarige Denekampse sloot zich in 2002 aan bij de FARC. Ze werd enkele jaren later wereldnieuws toen een dagboek van haar gevonden werd door het Colombiaanse leger, na een aanval op het kamp waar Tanja verbleef.

    Sinds 2012 is Nijmeijer opnieuw in het nieuws omdat zij namens de FARC meedoet aan de vredesbesprekingen tussen de rebellen en de regering. Na jaren van gevechten tussen de gewapende guerrillabeweging en de conservatieve Colombiaanse regering, wordt er geprobeerd tot een akkoord te komen.

    Lees verder op rtvoost.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Tanja Nijmeijer positief over Colombiaanse stappen naar vrede

    De bereidheid tot een staakt-het-vuren van de Colombiaanse regering en de ‘Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia’ FARC, is “een belangrijk akkoord, op weg naar concrete stappen om op definitieve wijze een einde te maken aan de oorlog”. Dit laat de 37-jarige Nederlandse Tanja Nijmeijer aan ThePostOnline weten. “Op 20 juli is het laatste eenzijdig bestand van de FARC ingegaan. De regering zegt dat zij dientengevolge ook haar militaire acties zal ‘de-escaleren’.”

    Nijmeijer strijdt sinds 2002 aan de zijde van de enige overgebleven linkse guerrillagroep in Zuid-Amerika en is belast met public relations en het onderhoud van de FARC-website Volgens haar zijn vijf eerdere, door de FARC eenzijdige staakt-het-vuren, afspraken niet voldoende gebleken. “Eenzijdige bestanden brengen een enorme verbetering van de situatie teweeg, maar van één zijde de wapens stilleggen terwijl de andere zijde gewoon doorgaat, is moeilijk te handhaven.” De Colombiaanse president Santos noemde deze week een vredesakkoord dichtbij. “We zijn nog nooit zo ver gekomen.” Mislukking van dit laatste vredesinitiatief betekent het einde van het overleg en een ongekende heropleving van het geweld. Voor Tanja Nijmeijer zelf een terugkeer naar de jungle als vechtster.

    Lees verder op tpo.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'FARC-lid Tanja Nijmeijer wil niet meer terug naar Nederland'

    Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer voelt niets terug voor een terugkeer naar haar geboorteland. “Ik zou er best twee weken rond willen kijken, maar ben een beetje bang dat ik er inmiddels een te geromantiseerd beeld van heb.” Dat zegt ze zaterdag in een gepubliceerd interview met het AD.

    Nijmeijer sprak de krant op Cuba, waar de rebellen over een vredesakkoord onderhandelen met de Colombiaanse regering.

    De Nederlandse FARC-vertegenwoordigster verwacht naar eigen zeggen dat die gesprekken resultaat zullen opleveren. “Het gaat al sneller dan in het begin.”

    Lees verder op nu.nl

    Doortje Briedé-Bultman