Vrouwen zijn er bijna, maar nog niet helemaal

  • Doortje Briedé

    “Veel Nederlandse bedrijven worden nog door mannen gedomineerd”, vertelde onderzoeker Marieke van den Brink eerder al aan NRC Q. Mannen krijgen eerder het vertrouwen van leidinggevenden, blijkt uit haar onderzoek, en krijgen ook vaker uitdagende opdrachten toegewezen dan vrouwelijke collega’s.

    Wat merk je van zulk seksisme in de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen? Vandaag komt het CBS met nieuwe cijfers, op basis van al gepubliceerde cijfers kunnen we wel zeggen welke kant het op gaat.

    Jonge vrouwen, ongeveer tot de 35 jaar, verdienen vrijwel net zo veel als mannen. Boven die leeftijd is het verschil groter. De afgelopen jaren is het man-vrouwverschil in vrijwel elke leeftijdsklasse wel afgenomen: vrijwel alle vrouwen, behalve de 75-plussers, lopen het verschil in.

    Lees verder op nrcq.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    CBS: Loonkloof vrouwen en mannen, feit of fictie?

    Verdienen vrouwen gemiddeld per uur minder dan mannen; rekening houdend met verschillen in de wijze waarop zij zich positioneren en bewegen op de arbeidsmarkt? Uit statistisch onderzoek van het CBS blijkt dat het moeilijk is deze vraag betrouwbaar te beantwoorden. Er zijn inderdaad verschillen in het gemiddelde uurloon, zelfs na correctie voor een aantal verklarende factoren. Maar omdat niet voor alle belangrijke aspecten gecorrigeerd kan worden is onduidelijk of het resterende loonverschil wordt veroorzaakt door ongelijke behandeling of door andere factoren. Over de hele linie neemt het beloningsverschil af, maar het krimpt het sterkst bij de overheid. Het beloningsverschil is het grootst bij werknemers met kinderen.

    De hoogte van het loon hangt af van een groot aantal factoren, zoals het type werk dat men doet, de sector waarin men werkt, het soort bedrijf, maar ook van persoonlijke prestatiefactoren en zakelijke ambitie.Hoeveel iemand per uur verdient, is zoals gezegd mede afhankelijk van de sector waarin men werkt. Vrouwen werken vaker in sectoren waar sprake is van een relatief laag gemiddeld uurloon zoals de horeca, de cultuursector en de sector gezondheid en welzijn.

    Verder levert een deeltijdbaan gemiddeld per uur minder op dan een voltijdbaan. Vrouwen werken veel vaker dan mannen in deeltijd. Drie op de vier vrouwen werkten in 2012 in deeltijd ten opzichte van nog geen één op de drie mannen.

    Als men voor dit alles niet corrigeert verdienen vrouwen in 2012 gemiddeld 18,6 procent minder dan mannen. 

    In het onderzoek ‘Gelijk loon voor gelijk werk’ van het CBS wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een groot aantal van deze factoren. Hierdoor ontstaat een beter beeld van de daadwerkelijke loonverschillen tussen vrouwen en mannen. Wel blijft er nog een onverklaard beloningsverschil over.

    Lees verder op cbs.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ook in Hollywood verdienen vrouwen minder dan mannen

    Foto: Reuters

    Actrice Hillary Swank laat even van zich horen. Ze maakt zich druk om de salarisverschillen tussen acteurs en actrices. Ook in deze bedrijfstak krijgen mannen beduidend meer geld dan hun vrouwelijke collega’s. ”Ze krijgen niet dubbel zoveel, maar tien keer zoveel!"

    Tijdens de promotie van haar nieuwste film The Homesman vertelde Swank aan een groep studenten dat collega’s van het andere geslacht tien keer meer opstrijken dan zij, meldt The Guardian. “En dat voor hetzelfde werk”.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Verschil beloning tussen man en vrouw wordt kleiner

    De loonkloof tussen mannen en vrouwen is het afgelopen jaar verder afgenomen. Vrouwen verdienden gemiddeld evenveel, maar mannen gingen er iets op achteruit met hun bruto uurloon. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacaturesite Monsterboard.

    Het loonverschil tussen de sekse daalde in het afgelopen jaar met 5,8 jaar procent, hetzelfde percentage als in 2013. Het bruto uurloon van vrouwen bleef met €13,86 gelijk, terwijl het gemiddelde bruto uurloon van de man afnam van €15,19 naar €14,72.

    Lees verder op nrc.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Bedrijven moeten loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers verplicht publiceren

    Ondanks verzet in zijn eigen partij en bij rechts-liberale lobbygroepen, heeft de Britse premier David Cameron aangekondigd dat bedrijven binnenkort verplicht zullen worden cijfers over de loonkloof tussen mannen en vrouwen te publiceren. In Groot-Brittannië verdienen vrouwen gemiddeld bijna 20 procent minder dan mannen. Tegenstanders van de maatregel noemen de zogenaamde genderkloof een mythe.

    In wat een poging lijkt om zijn Conservatieve partij te doen opschuiven naar het politieke centrum, heeft Cameron een voorstel van Labour op de politieke agenda geplaatst. De verplichte publicatie van cijfers over het loonverschil tussen mannen en vrouwen in bedrijven met meer dan 250 werknemers werd begin dit decennium door een Labour-regering gestemd, maar werd nooit uitgevoerd.

    Groot-Brittannië heeft de zesde grootste loonkloof tussen mannen en vrouwen in Europa. Het land komt daarmee net achter naties zoals Polen en Italië. Voor elke pond die mannen in het Verenigd Koninkrijk verdienen, krijgen vrouwen slechts 80 pence betaald. Dat is een loonkloof van bijna 20 procent.

    Lees verder op express.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vrouwen in Turkije verdienen fors minder dan mannen

    Vrouwen verdienen nog altijd aanzienlijk minder dan mannen in een vergelijkbare functie. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse Instituut voor de Statistiek (TÜİK).

    Het gat tussen wat mannen en vrouwen in Turkije jaarlijks gemiddeld verdienen bij hun voornaamste baan is onverminderd groot. Het Turkse statistiekbureau TÜİK becijferde dat het inkomensverschil zich zelfs voordoet onder universitair gediplomeerden en directeuren. Vrouwen verdienden in 2014 gemiddeld genomen 15.681 lira, terwijl dat voor mannen met 20.084 lira een derde hoger lag. Bovendien zagen vrouwen hun inkomen in 2014 met slechts 8,3 procent stijgen ten opzichte van 2013, terwijl mannen met 10,75 procent ook op dat terrein meer konden bijschrijven.

    Vrouwen hebben op de Turkse arbeidsmarkt van oudsher een relatief achtergestelde positie in vergelijking tot de meer geavanceerde economieën. De Organisatie voor Economische Samenwerking & Ontwikkeling (OESO) adresseerde onlangs het feit dat de arbeidsparticipatie van vrouwen in Turkije nog altijd ondermaats is. De participatiegraad van vrouwen in Turkije ligt op ongeveer de helft van het OESO-gemiddelde van 62,8 procent. Veel jonge vrouwen – met name in Zuidoost-Anatolië – kiezen ervoor, al of niet naar eigen wens, de kinderen en de ouders te verzorgen en/of het huishoudelijke werk uit te voeren. Uit onderzoek van de Technische Universiteit van İstanbul blijkt dat van alle circa 20 miljoen vrouwen in Turkije die zich niet beschikbaar stellen voor arbeid, bij ongeveer 11,6 miljoen vrouwen de verantwoordelijkheid voor het huishouden het voornaamste beletsel is.

    Lees verder op zamanvandaag.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Loonkloof tussen mannen en vrouwen sinds 1999 gehalveerd

    De loonkloof tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen is sinds 1999 gehalveerd van 19 procent naar 9 procent.

    Ondanks de halvering ligt het gemiddelde uurloon van mannen nog steeds 10 procent hoger dan dat van vrouwen. Dat is één van de opvallende vaststellingen uit de Vlaamse Regionale Indicatoren 2015 (VRIND 2015), zeg maar de jaarlijkse cijferdoorsnede van Vlaanderen.

    He VRIND-rapport is uitgegroeid tot de jaarlijkse cijferbijbel voor Vlaanderen. De Vlaamse samenleving en het beleid worden afgetoetst op niet minder dan 820 indicatoren, gaande van armoedecijfers tot werkloosheidsstatistieken of gegevens over het gebruik van het openbaar vervoer.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman