Vrouwen worden niet gecast om hun babbel, blijkt uit twee recente analyses van van iets meer dan tweeduizend filmscripts en Disneys prinsessenfilms.

Uit een data-analyse van de scripts van iets meer dan de tweeduizend meestbezochte films in de Verenigde Staten komt een schrikbarend beeld van de man-vrouwverhouding in Hollywood naar voren. In slechts 22 procent van de onderzochte films had een vrouw de meeste tekst. In 18 procent van de films waren het vrouwen die twee van de drie belangrijkste rollen speelden.

De omvangrijke analyse werd uitgevoerd door Polygraph, een website die data-analyse inzet om een beter beeld te scheppen van popcultuur. De datajournalisten verzamelden 2.006 scenario's en legden deze naast de imdb-gegevens van de films. Alle rollen met minder dan honderd woorden werden uit de analyse gelaten. Hierdoor komt het dat in films als X-Men en Schindler's List 100 procent van de tekst door mannen wordt uitgesproken.

Over de linie genomen komen mannenrollen er het best vanaf op tekstvlak. In de meeste films wordt 60 tot 90 procent van alle tekst uitgesproken door mannen. In acht films spreken vrouwen 90 procent van alle woorden uit, in 304 van de bestudeerde films doen mannen dat.

Lees verder op volkskrant.nl

Doortje Briedé-Bultman