In het zuiden van India hebben duizenden theepluksters met succes toegevingen afgedwongen, niet enkel van de multinationale groep die hun plantage uitbaat (of uitbuit), maar ook van de (mannelijke) vakbondslui die hen (niet) verdedigden.

Thee is lekker en gezond, maar niet altijd voor de tienduizenden vrouwen in India en elders in Azië die op de plantages instaan voor de erg arbeidsintensieve pluk van blaadjes. Veel van dat werk wordt gedaan door lokale vrouwen die erg slecht betaald worden en in armtierige omstandigheden leven.

De website van de BBC brengt nu een zeldzaam verhaal van een revolte door moegetergde theepluksters en dat nog wel in het erg patriarchale India. De theepluksters in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala verdienen iets meer dan drie euro per dag, zowat de helft van het gemiddelde voor dagloners in die staat. 

Toen de plantage in september een bonus van 20% wou afschaffen, kwamen de 6.000 ongeletterde vrouwen in opstand. Ze blokkeerden de wegen naar de plantage en -erger nog- naar Munnar, een belangrijk toeristisch centrum in Kerala.

Belangrijker nog: de vrouwen kwamen ook in opstand tegen de mannelijke vakbondslui die volgens hen onder één hoedje spelen met de plantage en met de lokale politici. Na bemiddeling door de regering van Kerala gaf de plantage toe en werd de bonus opnieuw uitgekeerd. Bovendien eisen de pluksters nu een loonsverhoging van 232 naar 500 roepies per dag, bijna een verdubbeling dus.

Lees verder op deredactie.be

Doortje Briedé-Bultman