De prins op het witte paard kun je vergeten in deze toneelbewerking van één van de beroemdse sprookjes allertijden. Wat je wel krijgt is een rookverslaafde stiefmoeder en een stel neurotische dwergen. Hun spel is bij vlagen vervreemdend en vaag, maar Sneeuwwitje weet iedere seconde te boeien.

Een langdurige koortsdroom, een kronkelende hallucinatie. Niet bepaald waar je aan denkt bij Sneeuwwitje. Dat Walt Disney ons de sprookjes zoeter voorschotelde dan de oorspronkelijke overlevering, is genoegzaam bekend, maar deze adaptatie gaat nog een stapje verder. Sneeuwwitje van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni is een fascinerend avontuur waarin taal, theater en dans voortdurend met elkaar aan de haal gaan. 

Sneeuwwitje wordt gespeeld door Charlie Chan Dagelet, die met grote ogen de boze buitenwereld wil ontdekken. Die boze buitenwereld is er een van hardwerkende, smerige, vloekende, zuipende, schreeuwende en neurotische dwergen. Maar de andere optie is ook geen pretje. Een ommuurd bestaan met haar tegen wil en dank wegkwijnende stiefmoeder (een onnavolgbare Tamar van den Dop), die krampachtig haar aftakeling tracht te ontkennen, zonder resultaat. ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de geilste van het land?’

Lees verder op parool.nl

Charlie Chan Dagelet (Sneeuwwitje) en Tamar van den Dop (de wegknijnende stiefmoeder) © /

Doortje Briedé-Bultman