Iraanse mannen nemen foto's van zichzelf met boodschappen waarmee ze het opnemen voor gendergelijkheid. De berichten worden massaal gedeeld op Facebook.

Niloufar Ardalan, bijgenaamd ‘Lady Goal’ is de aanvoerster van het Iraanse vrouwelijke zaalvoetbalteam. Vorige maand maakte ze bekend dat ze haar land niet kon vertegenwoordigen op een voetbalwedstrijd in Maleisië, omdat haar man haar verbiedt om te gaan. 

Het standaard huwelijkscontract dat ondertekend wordt door alle pasgehuwden in Iran bepaalt dat de man kan beslissen of zijn vrouw naar het buitenland mag reizen, waar de familie zal wonen, of zij al dan niet uit mag gaan werken en of de vrouw een scheiding mag aanvragen. Mannen kunnen echter kiezen om van die huwelijkse voorwaarden af te stappen. 

Geïnspireerd door Ardalan's verhaal hebben tientallen Iraanse mannen foto's op sociale media gepost waarin ze zich uitspreken als voorstander van gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Ze sturen de foto's naar Masih Alinejad, een Iraanse journaliste die nu in de VS woont. Zij is de beheerder van de Facebookpagina: “My Stealthy Freedom”, waar ze zich opwerpt als een grote voorvechtster van de rechten van Iraanse vrouwen.

Lees verder op demorgen.be

Met de boodschap op zijn hand laat de man weten dat zijn vrouw dezelfde rechten heeft als hijzelf ©Facebook - My Stealthy Freedom

Doortje Briedé-Bultman