"Vrouwen moeten naar school kunnen gaan en een job vinden"

  • Doortje Briedé

    De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn bezoek aan Kenia afgesloten met een toespraak in een sportstadion in Nairobi. Hij riep de Kenianen op om de strijd aan te gaan met de corruptie en benadrukte het belang van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Obama vertrok vervolgens naar Ethiopië, waar hij intussen is aangekomen.

    Het enthousiasme voor het bezoek van Obama is enorm in Kenia, het land waar zijn vader geboren is. Opnieuw stonden tienduizenden mensen langs de weg om het konvooi van de president te begroeten op weg naar het stadion in Nairobi. Daar wachtte een grote massa de president op om naar zijn toespraak te luisteren. Die werd ook live uitgezonden op de Keniaanse televisie.

    “Kenia staat op een kruispunt, een moment met gevaren maar ook met enorme kansen”, zei Obama. “Jullie kunnen de weg kiezen die leidt naar vooruitgang, maar dat houdt in dat er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden.”

    De Amerikaanse president riep de Kenianen, in het bijzonder hun toekomstige leiders, op om komaf te maken met de corruptie en de etnische conflicten. Hij benadrukte ook het belang van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Die mogen niet als tweederangsburgers behandeld worden. “Vrouwen moeten naar school kunnen gaan en een job vinden. Want alleen zo kan Afrika erop vooruitgaan.” Genitale verminking en gedwongen huwelijken noemde hij “praktijken die niet thuishoren in de 21e eeuw”.

    Lees verder op deredactie.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Obama in Kenia: ‘Geen excuus om vrouw als tweederangsburger te behandelen’

    'Genoeg is genoeg.' Met die simpele zin vatte Barack Obama, de naar eigen zeggen ‘eerste Keniaans-Amerikaanse president’ van de VS, zondag zijn bezoek aan het land van zijn vader samen. Hij wil Kenia en Afrika voor de moderniteit laten kiezen. ‘Dat iets een traditie is, betekent nog niet dat het goed is.’

    Obama vond bij zijn luisteraars, in een sportzaal van het Kasarani-stadion in de Keniaanse hoofdstad, een zeer gewillig gehoor. Bij de burgers althans, zoals de jongeren en vrouwen voor wie hij speciaal aandacht vroeg. Keniaanse politici, met name de parlementariërs, luisterden een stuk minder vrolijk toe.

    In zijn speech veroordeelde de Amerikaanse president de genitale verminking van vrouwen en stelde hij dat er geen excuus is om vrouwen als tweederangsburgers te behandelen.

    Minder dan 48 uur was Obama in Kenia. Voor het eerst als president, en als eerste zittende Amerikaanse president. Vóór zijn bezoek bestond in Nairobi veel scepsis over de overlast die de veiligheidsmaatregelen zouden geven. Maar de deur van Air Force One was vrijdagavond nog maar net open, of vrijwel elke Keniaan toonde zich opgetogen en trots over de thuiskomst van ‘de zoon’.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman