In Amsterdam worden meer jongens dan meisjes geboren. Toch is sprake van een jonge vrouwen­overschot. Met Amsterdam-West als jonge vrouwenmagneet en daarmee een mannenparadijs.

Amsterdam-West is de buurt waar 192 jonge vrouwen op elke 100 jonge mannen (20-24 jaar) wonen. In Zuid wonen de meeste vrouwen in totaal: 74.218. 

Het klinkt als een walhalla voor mannen, en dat is het in bepaald opzicht ook. Amsterdam is een honingpot voor jonge vrouwen, vooral omdat de brede universiteiten en hogescholen die de stad heeft, hordes studentes trekken. Ook Nijmegen, Utrecht, Groningen en Maastricht kennen deze aanzuigende werking. 

Een van de redenen is dat meisjes de jongens al lang en breed hebben ingehaald in het hoger onderwijs: in heel Nederland zijn er elf procent meer vrouwelijke studenten dan mannelijke en zij maken ook nog eens vaker hun studie af. Dat doen ze het liefst aan onderwijsinstellingen waar je rechten, psychologie en talen kunt doen. De mannen trekken dan weer naar steden met technische universiteiten als Delft, Enschede en Eindhoven. Aan de VU en de UvA samen studeren 31.035 vrouwen tegenover 23.831 mannen: dat betekent een overschot van 7.204 studentes.

Lees verder op parool.nl

Een terras in de Bilderdijkstraat. Amsterdam-West heeft het grootste aantal jonge vrouwen in verhouding tot het aantal jonge mannen. © Marc Driessen

Doortje Briedé-Bultman