Vroeger waren de verre ontdekkingsreizen uitsluitend voorbehouden aan mannen. Een aantal dappere vrouwen doorbrak deze (ongeschreven) regel. Eén van hen was de plantkundige Jeanne Baré (soms Baret), de eerste vrouw die rond de wereld voer.

Er is weinig bekend over de vroege jeugd van Baré. Een doopregister bevestigd haar geboorte in 1740. Op het bourgondische platteland groeide ze op. Haar toekomst was niet rooskleurig, ze zou waarschijnlijk arm blijven, net als haar ouders. Het meisje was echter buitengewoon nieuwsgierig. In haar jeugdjaren leerde ze veel over de verschillende kruiden en planten die het Franse platteland te bieden had. Ergens in haar jeugd leerde ze ook hoe ze moest schrijven. Het is niet duidelijk hoe en van wie zij dit leerde. Het zou haar in ieder geval van nut zijn in de toekomst.

In de jaren zestig van de achttiende eeuw ontmoette Jeanne Baré de botanicus Philibert Commerçons. Ze zou voor hem gaan werken als dienstmeid, maar kreeg ruimschoots de kans om haar botanische talenten te ontplooien. Mogelijk ging de relatie tussen Baré en Commerçons zelfs verder. Verhalen spreken van een zwangerschap en een kind dat achtergelaten werd toen het tweetal op wereldreis ging. Dit is niet bewezen. Het is echter zeker dat de relatie tussen de twee botanici bijzonder goed was.

Baré en Commerçon sloten aan bij een grootschalige expeditie en monsterden aan op l’etoile. Het schip was één van de twee boten die een expeditievloot vormden, onder leiding van de ontdekkingsreiziger Louis- Antoine de Bourgainville. Het doel van de expeditie was er een van prestige en wetenschap. Niet alleen zou dit de eerste Franse onderneming zijn die rond de wereld zou varen, ook zou dit een uitgelezen kan zijn om als eerste het begeerde Zuidland te vinden. Een uitgebreide groep wetenschappers (waaronder Bourgainville) ging mee; de expeditie moest Frankrijk weer op de kaart zetten. Ze vertrok in 1766.

Lees verder op isgeschiedenis.nl

Doortje Briedé-Bultman