Opzij Literatuurprijs: Dit is de shortlist

  • Doortje Briedé

    De jury is eruit! Dit zijn de vijf kanshebbers op de Opzij Literatuurprijs van dit jaar.

    De beste Nederlandstalige, door een vrouw geschreven roman. Die zoeken we. En dus las de jury van de Opzij Literatuurprijs stapels nieuwe fictie en besprak ze haar oordeel tijdens meerdere lunches. Er is – au – afscheid genomen van gelauwerde auteurs, en nieuwe namen zijn omarmd. Want met een gerust hart kunnen we concluderen dat 2014 een goed literair jaar was, vol ambitieuze romans van gedreven, prille auteurs: maar liefst drie debuten haalden de shortlist!

    Vorig jaar ging de Opzij Literatuurprijs naar Saskia de Coster met haar klassieke familieroman Wij en ik. Dit zijn de vijf romans die dit jaar kans maken op deze prijs.

    Lees verder op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Uitreiking Opzij Literatuurprijs 2015

    Welke vrouw wint dit jaar de Opzij Literatuurprijs? Dat wordt op zondag 30 augustus bekendgemaakt tijdens de Uitmarkt. De vijf genomineerden komen aan het woord over hun romans en over vrouwen in de literatuur. Daarna wordt de prijs uitgereikt door onze hoofdredacteur Irene de Bel. Kom je ook het vrouwelijk schrijverschap vieren?

    Het is uitzonderlijk: dit jaar staan er maar liefst drie debutanten op de shortlist van de Opzij Literatuurprijs: Bregje Hofstede – voor De hemel boven Parijs (Cossee) –, Nina Polak – voor haar roman Wij zullen niet te pletter slaan (Prometheus),– en Niña Weijers – voor De consequenties (Atlas Contact). Franca Treur is genomineerd voor haar tweede roman De woongroep (Prometheus) en Sana Valiulina – de meest ervaren auteur onder de genomineerden – voor Kinderen van Brezjnev (Prometheus).

    Lees verder op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Terugblik Opzij Literatuurprijs

    ‘Wel zonde, die prijs voor Niña Weijers’, kopte nrc.next dinsdag. De Opzij Literatuurprijs zou te weinig een feministisch karakter hebben, aldus Thomas van Veen. Vandaag komt Wijers met een mooie reactie. En wij ook.

    De uitreiking van de Opzij Literatuurprijs lokte wederom discussie uit. Ging het vorig jaar nog over de stelling dat vrouwen niet konden schrijven, nu bleek onze winnaar eigenlijk te goed te schrijven. Moest Opzij niet gewoon typisch vrouwenliteratuur nomineren, vroeg een NRC-recensent zich af. Zelf geloven we niet zo heel erg in ‘vrouwenliteratuur’, misschien omdat we ook niet zo geloven in vrouwen als ‘andere wezens’. Dat we toch een literatuurprijs speciaal voor vrouwen uitreiken is omdat romans geschreven door vrouwen nog altijd veel minder vaak in de prijzen vallen dan die geschreven door mannen.

    Lees verder en bekijk video op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman