Avondklok voor vrouwen in Banda Atjeh

  • Doortje Briedé

    Vrouwelijke inwoners van de Indonesische stad Banda Atjeh mogen na 23.00 uur 's avonds niet meer de deur uit. Met de avondklok wil de burgemeester het seksueel geweld tegen vrouwen verminderen. Maar critici vinden de regel discriminerend. 

    Burgemeester Illiza Sa'aduddin Djamal heeft de eigenaren van openbare gelegenheden verboden om laat op de avond nog vrouwen toe te laten. Het verbod geldt bijvoorbeeld voor restaurants, sportcentra en toeristische attracties. Als vrouwen daar toch naar toe willen, moeten ze hun man of een ander mannelijk familielid meenemen. Ook vrouwelijke werknemers zijn tijdens de avondklok niet langer welkom.

    De nieuwe regel zit vooral de jeugd van Banda Atjeh dwars. “Op dit moment is er in de stad nog steeds een redelijk mild uitgaansverbod”, zegt Azië-correspondent Michel Maas. “Veel jongeren hangen 's avonds met elkaar rond op straat, maar de sharia-politie zit ze dan wel voortdurend dwars. Die patrouilleren de hele nacht en jagen mensen de stuipen op het lijf.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    100 zweepslagen voor lesbische vrouwen in Atjeh

    Honderd zweepslagen en honderd maanden gevangenisstraf riskeren twee jonge Atjese vrouwen voor het knuffelen in het openbaar. De jonge meiden kunnen geseling ontlopen als ze zich laten genezen van deze ‘ziekte’ in een kliniek.

    Wanneer grijpt de regering van president Joko Widodo nu eindelijk in? In Atjeh wordt al tien jaar op grote schaal de rechten van vrouwen ernstig geschonden. De lokale overheid stopt niet met het uitvaardigen van lijfstraffen om de meest absurde redenen. Wat is de volgende stap? Het afhakken van handen of onthoofding?

    Het begon met de verplichte sluier. Daarna mochten vrouwen geen jeans of strakke truitjes meer dragen. Vervolgens moesten ze met twee benen aan een kant op de bromfiets zitten. Ook werd het verboden ‘s avonds na het donker op straat te komen en kregen ze zweepslagen op het moskeeterrein als ze te veel naar een andere man hadden gekeken. Vrouwen die nu met elkaar kussen of knuffelen in het openbaar gaan de gevangenis in en riskeren langdurige geseling.

    Wat is er in vredesnaam aan de hand met de mannen in Atjeh? Ik heb de koran er nog eens op nagelezen, maar er staat nergens iets geschreven over strakke truitjes, sluiers, hoe je op de bromfiets moet zitten – deze amazonezit is trouwens levensgevaarlijk, probeer het zelf eens uit – of dat vrouwen niet lief voor elkaar mogen zijn.

    Lees verder op oneworld.nl

    Doortje Briedé-Bultman