Seksueel misbruik vrouwen na aardbeving Nepal

  • Doortje Briedé

    Nepalese vrouwen en kinderen, die na de aardbeving in opvangkampen zitten, krijgen sinds kort lessen zelfverdediging, meldt The Guardian. Hiermee hopen autoriteiten hun weerbaarheid te vergroten tegen handtastelijke mannen. In de overbevolkte kampen zitten veel vrouwen die hun echtgenoot verloren tijdens de verwoestende ramp op 25 april.

    Tijdens lessen leren vrouwen een ferme trap of stoot uitdelen én iemand in de houdgreep te nemen. Hiervoor worden technieken uit de judo- en karatesport gebruikt. Fysiek zwakke vrouwen leren speciale vaardigheden om een sterke mannen van zich af te slaan.

    De Nepalese politie lanceerde deze lessen na verschillende meldingen van seksueel misbruik van vrouwen in opvangkampen. Ook proberen regelmatig dronken mannen de terreinen binnen te dringen. ,,We bezochten kampen in Kathmandu en realiseerden ons de noodzaak van zelfverdediging,'' vertelt Tara Thapa, plaatsvervangend politie-inspecteur in Nepal. Velen verloren huis en haard na de natuurramp en leven in een van de duizenden overbevolkte kampen. ,,Er zijn helaas mensen die misbruik  maken van de situatie en deze vrouwen lastigvallen.''

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Vrouwen bang voor fysiek en seksueel geweld in tijdelijke onderkomens' (Oxfam)

    Vrouwen zijn bang voor geweld door een gebrek aan privacy en veiligheid in de tijdelijke onderkomens in Nepal. Dat blijkt uit een bevraging van ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Exact drie maanden geleden vond in het land een dodelijke aardbeving plaats.

    Oxfam had gesprekken in de zwaarst getroffen regio's, Gorka en Dhading, met vijfhonderd vrouwen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen bang zijn voor fysiek en seksueel geweld in de overbevolkte tijdelijke onderkomens, waar het ontbreekt aan privacy en stevige muren.

    Volgens Oxfam leven vele gezinnen er buiten onder een tentzeil of in bouwsels met metalen platen. De bewoners moeten toiletten delen. Volgens Oxfam is de situatie vooral zorgelijk voor alleenstaande vrouwen, die vaak in hun dorpen geïsoleerd leven. Zij zouden weinig steun van de gemeenschap krijgen bij het ruimen van puin of bouwen van permanente onderkomens. Zonder steun van een man die zich borg stelt, is het moeilijk voor hen om een lening of compensatie te krijgen.

    Lees verder op knack.be

    Een Nepalese vrouw zit met haar baby in een opvangkamp na de aardbeving. © Reuters

    Doortje Briedé-Bultman